fbpx

Charlotte gästbloggar

I dag är det dags för ett lite annorlunda inlägg här på bloggen, det är nämligen en av mina bästa skrivarvänner Charlotte som gästbloggar. Det här är inget kommersiellt samarbete, jag ville bara ge Charlotte chansen att berätta om sin debutbok Middagsmörker här på bloggen.

bild 1

Vem är du?
Jag är en skånsk brandingenjör och nybliven mamma som älskar fantastik i alla dess former.

Jag vet att du började skriva en helt annan historia först, vad handlade den om?
Med risk för att vara en riktig tråkmåns så vill jag faktiskt inte avslöja det – jag har nämligen fortfarande planer på att förverkliga idén men för en yngre målgrupp än jag tänkt från början! Men jag kan avslöja att det hade med nordpolen att göra och att min författarcoach sa att den hade kunnat bli en bra julfilm. 🙂

Hur kom det sig för att du sedan bestämde dig för att skriva om samisk mytologi?
Det samiska halkade från början med som en bihistoria. Det tvingade mig att läsa på om samisk kultur och mytologi och när jag väl börjat insåg jag hur spännande material det faktiskt fanns. Ju mer jag läste desto mer intresserad blev jag och snart insåg jag att det var den samiska infallsvinkeln som var den intressanta. En ny idé grodde och den blev Middagsmörker.

Hur många gånger skrev du om texten?
Fler gånger än jag vill erkänna! 🙂 Jag hade faktiskt nummerserier på mina dokument och versionen som blev antagen hette 12.3 – det säger en hel del om antalet omskrivningar!

Trots motgångar valde du att inte ge upp – vad drev dig vidare?
När jag väl vill någonting tillräckligt mycket kan jag vara extremt envis så att ge upp fanns aldrig på kartan. Sen trodde jag väldigt mycket på min idé och försökte visulisera hur härligt det skulle kännas när boken väl blev antagen!

Vad har varit bäst/roligast med processen?
Det är mycket som har varit roligt! Dels själva lärandeprocessen; när jag började skriva hade jag inte en aning om hur man skriver en bok, nu har jag lyckats skriva en och jag hoppas att det kommer bli många fler framöver. Dels alla fantastiska människor jag lärt känna under resans gång; allt från andra författaraspiranter till gänget på förlaget. Sen ÄR det precis lika fantastiskt att hålla sin bok i handen som man tror! 🙂

Vad har varit sämst?
Det sämsta med att ha ett djupgående intresse är att man lätt blir uppslukad av det. Jag har haft skrivperioder när jag skrivit i timmar varje dag efter jobbet och dessutom stora delar av helgerna, något som gått ut över min man, min familj och mina vänner. Nu försöker jag att hålla nivån mer ”lagom” men det är svårt när man sitter med deadlines till förlaget och är riktigt, jäkla tokpeppad!

Vilket råd skulle du ge till någon som vill skriva, och kanske blivit refuserad några gånger?
Middagsmörker refuserades av nio förlag innan Opal hörde av sig om utgivning. Förlagen får in massvis med manus varje dag och konkurrensen är stenhård. Att refuseras hör tyvärr till och det behöver inte alls betyda att ditt manus är dåligt utan bara att förlaget inte har möjlighet att ge ut det just nu. Jag hade tur och fick feedback från två förlag första gången jag skickade ut Middagsmörker. Jag tog åt mig av feedbacken, skrev om och skickade ett halvår senare iväg ett mycket bättre manus – det manus som Opal antog. Om du inte får feedback från förlaget, försök få det på annat håll. En bra lektör är värd sin vikt i guld men även testläsare som du kanske byter manus med kan ge en otrolig insikt i vad som funkar och inte funkar i din text. Var inte stolt och tro att du kan bäst själv, alla blir blinda för sin egen text och alla texter behöver enormt mycket arbete innan de blir ”färdiga”.

b1a93-middasm25c325b6rker2bfullstorlek2b2Varför ska en läsa Middagsmörker? Vad skiljer din bok från annan ungdomsfantasy?
Det som gör Middagsmörker unik är den samiska miljön och fantasy-inslagen som baseras på samisk mytologi. Det är en spännande och fartfylld berättelse som väver ihop 1600-talets kristna mission i Sápmi med dagens rasism mot samer, allt mot en bakgrund fylld av samisk magi och samiska väsen.

Vad glömde jag att fråga dig?
Kanske vad som händer efter Middagsmörker? 🙂 Middagsmörker är nämligen tänkt som första delen i en trilogi och jag skriver just på uppföljaren som bär arbetsnamnet Gryningsstjärna. Det är inte bestämt när Gryningsstjärna kommer ut än men både jag och förlaget jobbar för att det ska bli så snart som möjligt!

Tack Charlotte för dina svar! Om du som läser blev nyfiken på Middagsmörker hittar du den bland annat på Adlibris och Cdon.com. Jag såg också att huvudstadsregionens bibliotek hade tagit in tre exemplar av boken (men de hade inte ännu anlänt såg det ut som). Oberoende så kan jag varmt rekommendera Middagsmörker!

0

7 svar

  1. Så kul att hon dök upp här 🙂 Boken är så himla fin. Och jag hoppas verkligen att jag kommer tycka om den då den lovar så himla gott med en massa av sådant jag brukar tycka om!

    1. Ja omslaget är verkligen snyggt. Jag tror att du kommer att gilla boken. Själv blev jag helt förtrollad första gången som jag läste och det var inte den slutliga versionen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »