fbpx

Konsten att hitta en bra bokförare

Det var mycket jag inte hade koll på när jag startade mitt företag i fjol och det finns fortfarande en hel del grejer som jag får klura på med jämna mellanrum. En av de viktigaste grejerna för mig är att jag själv gör det jag kan och anlitar någon för resten. En av de de där ”resten”-grejerna är bokföring. Jag vet verkligen noll om det och all den tid jag skulle lägga ner på det skulle vara fullständigt bortkastad (och bort från något jag verkligen kan tjäna pengar på, eller bort från min skrivtid).

Det är ändå inte helt enkelt att hitta rätt bokförare, har hört av många andra att det kan vara krångligt i början. Själv körde jag på samma bokförare som mina föräldrars firma anlitat, men jag insåg snabbt att jag borde söka mig någonstans där jag känner mig mer hemma. I dag har jag äntligen skrivit på ett kontrakt med en ny firma och det känns väldigt lovande och rätt för mig.

Det här leder mig in på ämnet i vårt nästa avsnitt av podden. Nej, inte bokföring, men att starta eget. Malin och jag ska snacka om hur det går till och ge våra bästa tips. Kanske du har nåt tips på lager eller funderar du på att starta eget? Fråga oss gärna så svarar vi enligt bästa förmåga (baserat på egen erfarenhet). Skulle vara kul med några frågor!

poddbandningSå här såg det ut när vi bandade podd hos mig. Tycker mikrofonen är otroligt gullig, fast Mia tyckte det såg ut som en rymdraket när jag postade bilden på Instagram. Mördarens apa förresten – OTROLIGT bra bok. Bara längtar efter att få läsa vidare i den! Apan Sally Jones är min nya idol.

0

6 svar

 1. Hjälp, det är så länge sen jag startade mitt företag att jag knappt kommer ihåg det. Men här kommer tre tips:1) bara gör det. Det kostar inte så mycket att öppna ett företag. Det är inte alls svårt med det byråkratiska. Man får massor hjälp av nyföretagarcentraler. Man kan alltid stänga företaget eller dubbelarbeta en tid.
  2) sök startpenning FÖRE du öppnar företaget. OBS obs obs!
  3) Gå en ”starta företag” kurs

  Få se om jag kan blogga om det ikväll efter att kidsen lagt sig (om jag inte somnar med dem…).

 2. Jag vågar/vill inte riktigt ännu starta eget, utan börjar med att frilansa. Där är det också knepigt att veta hur man gör allt rätt, vem man kan vända sig till, hur man betalar skatt m.m. när inte uppdragsgivarna gör det åt en… Man kan väl inte gå till en bokförare förrän man faktiskt vill starta upp en firma heller…?

  1. Tja, säkert KAN du kontakta en bokförare! Har du tänkt på att börja som enskild näringsidkare? Det skulle eventuellt lätta på byråkratin? Sen beror det också väldigt mycket på dina inkomster om du alls behöver betala skatt på det. Har du varit i kontakt med skattebyrån? (Och ja om du är det så får du säkert olika sorters svar av olika människor, men kämpa på!)
   I podden som kommet på måndag, men som vi bandade i dag, snackade vi också om att ALLA gör misstag och sånt är det nu bara. Man får ta det i början. 🙂

 3. Jag har funderat och funderat och funderat på att starta eget, och nu lever tanken rövare i min hjärna igen. Jag har femtielva frågor och tankar, hur ska jag kunna sortera dem? Kanske jag lyssnar på podden först och frågar efteråt 🙂
  Men jo, den största frågan, eller det största dilemmat är att företagare säger att det tar så mycket tid att ha ett eget företag. Att man inte kan jobba begränsade arbetsdagar som ”vanligt folk”. Och det är den största orsaken till att jag hittills tänkt att jag inte kan starta ett företag. För jag vill absolut inte jobba mera. Min tanke med ett företag skulle vara, förutsatt att jag får behålla min halvtidspension, att jag skulle få välja mina arbetsuppgifter. Att ingen skulle kunna tvinga/övertala mig att ta mig an sånt som jag inte riktigt klarar av. Jag skulle alltså vilja ha ett företag inom hälso- och träningsbranschen, där jag skulle hålla gympatimmar (högst 10 per vecka) och sen erbjuda någon form av Personal Trainer- eller hälsosamtal, vårdande samtal, eller vårdtjänster för äldre…. eller nåt. Som inte skulle kräva en massa utrustning och investeringar. Där jag skulle använda mig själv och mitt mångsidiga kunnande inom hälsa, vård, omsorg och träning. Det skulle alltså vara ett halvtidsjobb. Är det alls möjligt, tror ni?

  1. Förlåt för lite trögt svar! Det där med tiden beror ju helt på hur du själv vill göra. Om du inte har planer på att skapa ett megaimperium kommer det knappast att ta väldigt mycket tid. I början går en del tid åt till att fixa alla papper, men det är också snabbt undanstökat.
   Jag tror absolut att din idé skulle funka. Gå på nån nyföretagarkväll, kanske du kan få nån idé eller hjälp där? Och lyssna så klart på avsnittet. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »