fbpx

2015 i listformat

Den här listan har cirkulerat i olika format på många bloggar och eftersom jag fyllde i en liknande lista i fjol vill jag göra det också i år.

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut?
Jag startade eget företag och anlitade en PT. I slutet av året hann jag också starta en podd med Malin. Jag har också gått på mina första skrivarkurser, otroligt roligt!

Genomdrev du någon stor förändring?
Kanske det egna företaget då. Under hösten beslöt jag mig också för att sluta göra inhopparturer på Yle och satsa helhjärtat på mitt skrivande och på mitt företag.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja, åtminstone två par!

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?
Den 20 juni då jag deltog i Nike Women’s Run och överträffade alla mina förväntningar på 10 km. Är främst stolt över att jag kom i mål, hehe.

Dog någon som stod dig nära?
Nej, som tur är.

Vilka länder besökte du?
Sverige (Stockholm, Malmö, Göteborg), Danmark, 3 månader i Berlin (+ en rundtur i Tyskland, bland annat München, Radolfzell och Koblenz), Spanien, Belgien, Österrike och Estland. Så det blev en del resor också i år – är väl ingen hemlis att jag gärna reser.

ir6

Bästa köpet?
Min muminklänning! Och alla böcker så klart.

klänningarMarimekkoklänningen till vänster fick jag i födelsedagspresent av mamma och pappa.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att jag blev antagen till Litterärt skapande.

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016?
Mer tid, eheh. Nä, men kanske mer sinnesro och närvaro.

Vad önskar du att du gjort mer?
Tränat och tagit det lugnt. Läst mer regelbundet.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Jobbat och yrat runt med för mycket i skallen. Måste verkligen prioritera under 2016 om mitt huvud ska hållas ihop.

Bästa boken du läste i år?
Årets första bok Expeditionen av Bea Uusma. Andra bra har varit Tredje principen av Anna Jakobsson Lund och The girl on the train av Paula Hawkins. Här ser ni alla årets böcker (borde läsa 4 till för att klara av årets challenge på 52, humdidum…)

Största musikaliska upptäckten?
Oj. Musik och jag är inte så tighta. Jag lyssnar gärna men har sällan koll på vad det egentligen är. Brukar överlåta musiken till Frida och Jon.

Vad var din största framgång på jobbet 2015?
Att jag verkligen startade företaget och att jag sålt nästan 300 par örhängen i år. Ni fattar ju att det inte precis köper mig en flott lägenhet i Helsingfors centrum, men det känns ändå så himla fint. Har också skrivit många intressanta artiklar under året, kunde kanske försöka sammanfatta några favoriter i ett inlägg.

cava
De första örhängena jag gjorde och som startade allt.

Största framgång på det privata planet?
Att jag gjort såna otroliga framsteg med min löpning. Är fortfarande långsam som en snigel, men springer ändå i racerfart jämfört med hur det var när jag började.

Vad spenderade du mest pengar på?
Resor. Och bostadslånet.

flygplansvinge

Något du önskade dig och fick?
En plats på litterärt skapande.

Något du önskade dig och inte fick?
Ett bokkontrakt. Några jobb jag sökte. Och så sökte jag också till Ledarskapsakademin. Men just nu är jag egentligen rätt nöjd att det gick som det gick (också med bokkontraktet). Allt har sin tid och vissa grejer var kanske ändå inte rätt för mig.

Vad gjorde du på din födelsedag 2015?
Jag började dagen med att göra ett träningstest (och innan det frukost i sängen). Jag åt lunch med ett gäng kompisar på en restaurang i Helsingfors, sedan kollade jag på spjutfinalen och drack skumpa med Lisen och Erik, fortsatte dricka skumpa och sedan öl och avslutade med en middag tillsammans med mamma, pappa och mina systrar. En väldigt bra dag må jag säga!

IMG_20150826_140210

Vad fick dig att må bra?
Träning, att skriva, familj och vänner.

Vem saknade du?
Mina vänner som är utspridda i världen.

De bästa nya människorna du träffade?
Charlotte! Visserligen hade vi mejlats och chattat på Facebook redan under fjolårets sida, men jag fick träffa henne live för första gången i maj i år. Och Malin så klart som jag träffade i somras och de senaste månaderna har haft en aktiv fb-chatt i gång med!

charlotteochmichaela

Mest stolt över?
Att jag inte gett upp med mitt manus. Att jag tog till mig kritiken från lektören och jobbade vidare. Att jag insett att inget blir bättre av att jag skyndar fram – texten måste få ta sin tid (även om jag tycker att den snart tagit tillräckligt med tid).

Högsta önskan just nu?
Ett bokkontrakt.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Satsa mer på skrivandet och skriva regelbundet. Men det hoppas jag att Litterärt skapande kommer att ha koll på. Överlag vill jag ha mer rutiner och ett regelbundet schema för att skriva, träna och slappa. Rutiner är bra (och nästan livsviktiga) för mig som inte har något 9-to-5 jobb.

Har du fyllt i listan? Länka gärna till mitt inlägg så får jag läsa dina svar!

0

13 svar

  1. Låter som ett riktigt bra år! Jag tänker göra 2016 till ett stort år. Funderar också på att starta företag, fast med bloggen. Vad har du för typ utav företag och tips för någon som vill starta?

    1. Kul med företagsplaner! Jag har själv ett kommanditbolag (ett personbolag). Mitt bästa tips är att fundera vad du behöver företaget till och sedan utreda det som krävs. Det gäller inte heller att vara rädd fastän det kan kännas byråkratiskt. Det lönar sig också att kolla upp om det finns några infokvällar för nyföretagare där du bor, själv hade jag mycket nytta av en sån kväll! Och så ska du naturligtvis lyssna på Malins och min podd där vi snackar om företagandet! 😉

    1. Ja det är bra att lista allt man varit med om, annars glömmer åtminstone jag hälften av allt som hänt. Inser redan nu att jag glömt nämna vissa grejer i listan, men det får vara. Kul om du också fyller i listan. Gott nytt år! 🙂

    1. Tack Anna! Jag hoppas verkligen på att 2016 ska bli året då jag får skriva på ett bokkontrakt. Om inte så har jag bestämt att jag gör det själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »