fbpx

Nano närmar sig – tre tips

Som jag skrivit tidigare blir det tyvärr inget NaNoWriMo för mig, men däremot vet jag många som ska vara med så jag tänkte att jag skulle dela med mig av tips jag stött på.
Den här listan med 6 punkter tar egentligen upp alla grundpelare för skrivandet – oberoende om man försöker pressa ur sig ett manus under en månad eller om man ger sig mer tid. Det som varit svårast för mig att verkligen fatta är att karaktären MÅSTE utvecklas i din historia. Hur hen är i början ska skilja sig från hur hen är på slutet. Din uppgift är att reda ut vad som ändrar på karaktären på dina 50 000 ord.

Här kommer vi in på nästa text om temat – en text som handlar om en karaktärs motivation. Varför vill karaktären något? Vad gör hen för att nå dit? I början vill karaktären kanske något helt annat än hen vill på slutet. Och här kommer vi tillbaka till utvecklingen. Allt hänger ihop. Men om du vet vad din karaktär vill och du ser till att hen utvecklas så har du redan de grundläggande byggstenarna för en roman.

Men som alltid – det är en miljon gånger lättare att skriva ut det här än att applicera det på sin egen historia. Jag har nu skrivit ”på allvar” sedan januari 2013 och ja, jag har lärt mig massor, men det finns så mycket mer jag kommer att lära mig. Därför tänker jag komma med det sista tipset: ”Skriv världens sämsta råmanus”. Någonstans måste man börja och NaNoWriMo är ett perfekt sätt! Ska du vara med?

0

7 svar

      1. I tankarna har jag tre huvudpersoner (två människor och en hund) och lite kring just det där med hur de ska utvecklas. Hur det ska börja och något om hur det ska sluta. Sen får vi se vad de hittar på och vem de träffar :p Jag tycker att det känns riktigt spännande…

    1. Finns nog massa skrivtips på svenska, men det gäller att lite googla eller följa några författarbloggar. Simona Arhnstedt har massa massa bra tips på sin blogg, kolla taggarna för typ skrivtips så hittar du massvis med bra grejer. Länk till Simonas blogg finns här till höger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »