fbpx

Att inte börja

För många som skriver kan början vara det svåraste, det handlar oftast om det jobbiga att komma igång. Jag har sällan svårigheter att få ord ner på papper och tänker att jag kan väl redigera texten senare. Nu sitter jag då med version tio (elva?) av mitt första manus och känner att början är det helt klart sämsta i hela texten.
Men huuuuur ska jag börja då? Ett tips jag fick på en skrivarkurs var att inte börja, utan börja mitt i. Och det är ju egentligen så det ska vara i romaner också, texten ska börja där den faktiskt börjar, inte hundra sidor för tidigt. Mitt problem är inte att allt skulle börja för tidigt, utan snarare om att jag måste hitta exakt rätt ord och formuleringar till den här början som börjar där den ska börja.

Läste just de två första kapitlen och tyckte de va helt värdelösa och det sämsta jag nånsin läst (tänkte också att lektören måste ha skickat nån annans feedback till mig, för jag kan ju verkligen inte skriva). Tror jag får läsa om kapitlen i morgon och se vad jag tycker då. Förhoppningsvis det motsatta – eller åtminstone så att jag har nån lösning på hur jag ska skruva till den där början så att jag lockar till läsning utan att berätta för mycket.

Hur är er måndag? Jag hoppas den är bättre än min!

P.S. En bra text har jag ändå fått ur mig i dag, skrev om rasism som samer möter i Sverige. Vidrigt men viktigt ämne att prata om!

0

7 svar

  1. Det blir nog bra i morgon!! Själv har jag inte förbättrat värden så väldigt mycket idag. Men helt jees måndag i alla fall!

    1. Jag tror och hoppas du har rätt. Livet kändes också tusen gånger bättre efter att jag hade svettats lite på handbollsplan! Vi måste förresten försöka boka in vår kreativitetsdejt det var snack om tidigare!

  2. Handling brukar vara det andra man säger med det där med att börja, alltså det är lite vad att börja mitt i betyder. Men det finns ju olika sätt att tolka både mitt i och handling på, så det gäller oftast att bestämma sig bara.

  3. Jo jag känner igen det där. Ena dagen har jag storhetsvansinne och anser att det jag skriver är genialiskt 😉 Nästa dag tycker jag att varje ord och mening är helt fel och jag vill skriva om allt. Som tur är finns ju andras feedback att balansera upp det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »