fbpx

Lördagstipset

Att anlita lektör måste vara det smartaste jag gjort hittills sedan jag började skriva i januari för två år sedan. Ett proffs som tittade på min text gav mig så mycket insikter och hjälpmedel för att bygga upp mitt skrivande.
Enligt lektören skriver jag alltså bra, men måste skruva upp konflikterna. Det känns ändå till en viss grad som ett positivt problem – det är ju lättare att skriva om en historia storymässigt än att helt enkelt bli bättre på att skriva.

I mitt långa lektörsutlåtande blev jag också tipsad om en refusering som Barbro Lindgren fått av Astrid Lindgren. Fastän refuseringen är från år 1964 finns det mycket att ta fasta på än idag. Mitt grundläggande problem (enligt lektören) var att texten delvis är för verklighetstrogen och  att jag delvis radar händelser efter varandra utan att reflektera över hur de står i proportion till varandra. Eller som Astrid Lindgren formulerade det:

”Mats är en liten trevlig unge, som man får sympati för, och det får man också för författarinnan, som vet så mycket om barn. Men hon vet inte riktigt lika mycket om hur man bygger upp och vidmakthåller intresset i ett manus, och orsaken är densamma som har kommit så många andra manuskript på fall – författarinnan gör det lite för lätt för sig och halkar från den ena episoden till den andra utan att egentligen ta ut tillräckligt ur någon. Så gör många, många, för det är ett lätt sätt att skriva böcker.”

Läs hela refuseringen!

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »