fbpx

Förbättra verkligheten

En av mina absoluta favoritförfattare är utan tvekan Kjell Westö. Jag är så imponerad över hur levande skildringar han skriver om det historiska Helsingfors. Romanen Där vi en gång gått är en av mina favoritböcker (som jag borde läsa om snart igen).
I en intervju för tv-programmet Efter nio säger Westö att han vill förbättra verkligheten:

Han kallar det för något slags behov att att komplettera och förbättra verkligheten med berättelser och sagor. Berättelserna är både intrig- och karaktärsdrivna. En gång blev Kjell Westö ombedd att i en enda mening förklara varför han skriver. Meningen han valde var ”Jag skriver för att främmande personer kommer in i mitt huvud, och börjar prata och kräver att få komma ut.”

Det är väl kanske det skrivandet (också) handlar om – att man vill förklara och berätta, men också förbättra. Få andra att förstå, ge en chans att dyka in i en ny värld och förhoppnings får läsaren ett antal nya insikter på vägen.

De romanprojekt som jag nu håller på med är väldigt långt ifrån Kjell Westös historiska romaner, men jag har ju en romanidé som jag ännu ska förverkliga en dag. Där kommer Westö att vara en klar förebild för mig. Först måste jag bara skriva några andra romaner och öva på skrivandet, sen kan jag ta mig an den där stora romanen jag gått omkring och funderat på i säkert tio år.

Undrar om andra också tänker så här? Att de sparar vissa idéer för att kunna göra dem bättre nångång senare?

0

4 svar

  1. Vad coolt att du har en manusidé som du grunnat på så länge! Jag tror inte att det är helt ovanligt att skrivande folk sparar idéer, vissa idéer känns bara så komplicerade att de måste få mogna fram långsamt! 😛 Jag bär ju också på en gammal idé, den som skrivarcoachen dissade. 🙂 Har haft den i huvudet sedan gymnasiet och vet att jag kommer färdigställa den ngn gång, fast då blir det som barnbok och för att klara det måste jag helt enkelt lära mig hur man skriver just sådana! 😛

    1. Ja, så är det väl. Idén ska få mogna och det egna berättandet likaså. Vill inte döda idén genom att skriva den dåligt. Så får öva, öva, öva tills jag en dag känner mig redo att ta mig an idén. ”Problemet” är också att jag kommer att bli tvungen att göra massvis med research och det har jag inte kapacitet till just nu. Men en dag förhoppningsvis! 🙂 Hoppas din idé också får förverkligas!!

  2. Jag har sparat några bra gestaltningsfraser och ett par meningar som jag inte ville glömma. Bra att ta fram och titta på ibland.

    1. Japp! Meningar och personer går garanterat varje skrivande människa omkring och funderar på! Bra att skriva ner och kunna ta fram när det behövs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »