fbpx

Om egenutgivning

I förra inlägget tangerade jag lite egenutgivning och i dag hittade jag en artikel om egenutgivning på SVT. Det blir ju vanligare hela tiden. Tror vi i Finland (som vanligt) släpar lite efter, men det är på gång. Länkade redan tidigare till Studio HBL som diskuterade samma tema för någon vecka sedan. Störst är det ju i USA och Storbritannien – den engelskspråkiga marknaden är ju också enorm så chansen att bli en superstjärna är ju lite enklare än på svenska eller finska. OBS! Inbillar mig inte att bli någon superstjärna, hehe.
I SVT-artikeln lyfts den vanliga kritiken mot egenutgivning upp – att det oftast innebär att boken är av sämre kvalitet. Lyssnade också kort på en paneldiskussion under bokmässan där förlagsrepresentanterna också lyfte fram kvalitetsargumentet. På ett sätt förstår jag det, samtidigt inte alls.

OM jag blir refuserad och OM jag väljer att ge ut boken själv vill jag se till att kvaliteten är minst lika bra som om den skulle bli utgiven på förlag. Jag tänker anlita lektör, ha nitiska korrläsare, betala för omslag och layout. Jag tänker inte layouta boken själv, inte själv ta några halvdana foton för pärmen, rådda runt i InDesign utan att ha nån aning om vad jag sysslar med, utan göra allt via proffs. Visst, allt det här kostar, men det får jag räkna med om jag verkligen vill att slutresultatet ska bli bra.

Jag förstår att en del kanske inte orkar göra allt det här (eller har inte råd) och alla behöver väl inte heller. I SVT-inslaget pratar Maria Bielke von Sydow om att det också handlar om demokrati – vem som helst kan ge ut sitt alster om hen vill. De stora förlagen styr utgivningen väldigt mycket. Dels förstår jag också att det är tuffa tider och det är alltid svårt att veta vilka böcker som kommer att sälja.

Men egenutgivning är inte bort från någon, snarare gör det bokmarknaden mer intressant. De som inte vill köpa boken gör det helt enkelt inte. Tycker bara det är fint att det hela tiden blir lättare och lättare att ge ut själv och nå ut till människor. E-böcker är inte så stort på svenska eller finska ännu, men speciellt på engelska är e-böckerna ett billigt alternativ att nå ut. Då slipper man ju tryck- och distributionskostnader.

Vad tycker ni? Innebär det automatiskt sämre kvalitet om man ger ut själv? Funderar du på om boken är utgiven av ett förlag eller av en egenutgivare? Kommentera gärna!

0

10 svar

 1. Jag köper väldigt gärna böcker som är självutgivna. För det första är jag säker på att författaren har lagt mycket arbete bakom sitt verk. Ingen tar sig väl tid och risken med att publicera en bok själv utan att ha åtminstone någon att korrektläsa den. Så hjärtat och allt detdär finns där.För det andra stöder jag mycket hellre små företag än stora.
  För det tredje vill jag själv publicera en bok någon dag, men det känns väldigt hopplöst. Hur många Finlandssvenska Sci-fi/skräck författare finns det? En? Så därför ser jag gärna att det kommer att bli möjligt att publicera själv någondag. Och för att göra det måste man stöda författare som själv vill publicera. Vilket för oss tillbaka till att jag gärna köper böcker som är självutgivna.

  1. Ja, satsar man på att ge ut själv vill man ju att det ska vara så bra som möjligt! Och jo, jag gillar också att stöda småföretagare och köper gärna smycken etc av unga studerande, cd-skivor av alla kompisar som spelar i diverse (obskyra) band så varför skulle inte samma gälla böcker?
   Men kul att du vill publicera själv! Din genre låter verkligen som att det kan vara svårt att nå ut på den finlandssvenska marknaden, men fint med möjligheterna att publicera själv! Heja heja! 🙂

 2. Jep, samma gäller musikbranschen, billigare och lättare än förr att producera själv!Det finns så många smaker, de experter som väljer vad som trycks äger inte hela sanningen, även om de kan ana vad som säljer bäst. Tycker som du att det är positivt att det blivit lättare för vem som helst att prova på, konst/kultur/kreativitet ska vara öppet för alla. Till västerländska traditionen hör genidyrkan, ”bara vissa är födda med vad som krävs”, det har länge funnits en separation mellan skapare och mottagare. Men det håller på att förändras, t.ex. internet har öppnat nya möjligheter.
  Alla ska få vara kreativa, ibland kan dock processen vara viktigare än resultatet. Oberoende krävs det oftast mycket arbete och tillägnan för att åstadkomma något som är intressant för en allmän publik.

  1. Japp kan tänka mig att det är liknande inom musiken, men min fiilis är att det kanske är ännu mer ”accepterat” att ge ut musik själv än att ge ut böcker själv. Men kanske det är för att jag tittar på musikbranschen utifrån – vad tror du? (Och jo, jag är hemskt utanför bokbranschen också, men har försökt lära mig en massa det senaste året.)
   Men tack för din superfina kommentar, håller med om allt du säger! Speciellt om det där med kreativa processen, har lärt mig så galet mycket under jobbet med mitt första manus. Jag hoppas att boken kommer ut på ett eller annat sätt och jag ser nästan fram emot att börja bearbeta den igen. Men först ska jag få ur mig mitt nanomanus, huh!

   1. Jo det kan hända att vanligare på musikbranschen, åtminstone för tillfället. Hade inte ens riktigt tänkt på att man kan ge ut böcker själv innan du skrev det, har väl inte stött på det. Å andra sidan: bloggar kan man ju också se som en slags egenutgivning – vem som helst kan skriva och vem som helst kan läsa, eller hur? Men det är ju inte helt samma som en roman..Lycka till med nanomanuset, låter som ett spännande projekt! Ska bli roligt att läsa dina alster sen. 🙂

 3. Har den senaste tiden ganska ofta köpt böcker, som författaren själv givit ut. Det viktiga kanske är att ha på klart hur distributionen av böckerna kan ordnas på ett effektivt sätt. Där är akilleshälen om inget annat.

  1. Vad kul att du gjort det! Och japp, är inte så där jätteenkelt att fixa distributionen. Jag bor till exempel i en etta, så jag kan verkligen inte ha några böcker i min lägenhet… Men vi får se hur det slutar för mig! Om jag bestämmer mig för att ge ut själv är det ju ett stort jobb och mycket man ska ha koll på!

 4. […] Dessutom blir egenutgivning vanligare och vanligare och jag tror att om kanske fem år så tänker ingen på det ens som något ”konstigt” eller mindre värt. För visst är det härligt om någon som gjort något kreativt väljer att dela det med resten av världen? Vad tycker du om egenutgivning? Läs också mitt inlägg som jag skrivit tidigare. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »