fbpx

Jag har en så rolig jobby

I dag ställde jag upp för en intervju som gjordes av en forskare vid Lunds universitet som gör en intervjustudie om kreativt frilansarbete. Han ville alltså prata med mig om hur jag upplever frilansandet och företagandet. Vi pratade också en del om sociala medier och mitt förhållningssätt till det.

Bland annat sa jag det jag nästan alltid försöker lyfta fram i en diskussion om Instagram: mitt mål är att ha ett så fult flöde som möjligt. I nån sorts löjlig protest mot det snygga flödet man ”borde” ha.

Mitt i intervjun sa jag också jobby när jag skulle säga något om hur jag skiljer mellan jobb och fritid. Och hur beskrivande är inte det? Ganska mycket av mitt jobb är också lite av en hobby. Vissa delar av det som krasst kunde klassas som arbete tycker jag att är jättekul och är något jag gärna jobbar med också under kvällar och helger.

Jag skulle ändå aldrig få för mig att skriva ett första utkast av en kundartikel på kvällen eller att sätta mig ner med en översättning klockan 19.17 som jag nu gjorde när jag öppnade bloggen i kväll. Men just bloggen, egna kreativa projekt och mycket med Let me create är sådant jag inte har något emot att göra lite när som helst.

processed_IMG_20210210_122438-01.jpeg

Nästa vecka börjar skrivarkursen – min nyaste jobby!

Om exakt en vecka kommer jag också att hålla i min första alldeles egna skrivarkurs just den här tiden som jag nu sitter med bloggen. I morse sålde jag den sista platsen och kursen är nu fullsatt. Det betyder att jag har åtta ivriga deltagare. Jag ser jättemycket fram emot att sätta i gång och hjälpa deltagarna att hitta sin skrivrutin och förhoppningsvis sin skrivglädje.

Under den senaste veckan har jag också kommit överens om fyra författarintervjuer som jag ska göra för skrivhandboken jag jobbar med. Min taktik var att fråga fyra författare som jag ser upp till och som jag vet att kan bidra med mycket intressanta synpunkter. Till min stora glädje tackade alla fyra ja! Väntar ännu lite med att avslöja vem alla jag ska snacka med, men jag lovar att det kommer att bli jättebra och spännande intervjuer.

I förrgår insåg jag att jag ju också måste veta hur långa texter jag ska skriva så jag var tvungen att skapa en sidmall i Canva. Så där som man gör på ”riktiga” tidskrifter där layouten ofta är uttänkt innan journalisten skrivit ett enda ord av artikeln. Blev mycket nöjd med mallen, vad tycker du?

Om du zoomar in på texten och börjar läsa märker du snabbt att det är samma textsnutt om och om igen.

Om du zoomar in på texten och börjar läsa märker du snabbt att det är samma textsnutt om och om igen.

I stället för bilden på mig kommer det självklart att vara en bild på författaren, men som sagt håller jag inne med infon om vem det är ett litet tag till – om du vill kan du ju försöka gissa vem jag har kontaktat så ser vi om du har rätt, hihi! Och det ska så klart vara mellanrubriker också, inte en enda lång textradda. Men här är i alla fall en grov skiss för hur det kommer att se ut och nu vet jag hur många tecken jag har till mitt förfogande: 10 000 – så det blir mastiga artiklar, love it!

Jag har inte skrivit så mycket om skrivboken ännu här på bloggen, men idén föddes som en biprodukt till kursen. För att hjälpa kursdeltagarna att hitta en lämplig skrivrutin började jag nämligen skapa arbetsblad och insåg rätt snabbt att det kunde bli mycket mer än så. Ganska tidigt i januari köpte jag ett färdigt templat från Creative market och är så nöjd så nöjd med det!

Just nu har jag ett dokument på nästan 70 (!) sidor i Canva och en massa idéer för hur jag kan eller ska göra. Den ursprungliga planen var att köra på ett helt digitalt dokument, men kanske det blir en fysisk arbetsbok också. Vi får se! Jag älskar att vara mitt inne i den här processen och se vart idéerna leder mig.

Så för att återknyta till rubriken: jag har en så otroligt rolig jobby! Visst tjänar jag pengar på kursen och förhoppningsvis kommer jag att sälja en och annan arbetsbok, men min viktigaste motivation handlar inte alls om pengar, utan om att få göra sådant jag tycker är kul och som är så roligt att jag nästan glömmer bort att det faktiskt är jobb.

Hur förhåller du dig? Är jobb jobb och hobbyer hobbyer, eller är du också en jobby-människa som jag?

0

6 svar

 1. Nämen är verkligen team jobby! En del med mitt huvudjobb (jag läser en del relaterat till läkarjobbet/att jobba inom psykiatrin även på fritiden) men framförallt med alla skrivprojekten. det mesta sånt är ju sådant jag kan fastna i och uppslukas av, även när jag tjänar pengar på det är det ju inte det som är den främsta orsaken att göra det.

 2. Jobby! Exakt så! Precis det jag gör på dagarna skulle jag göra om jag vann en miljard på lotto. Och wow för egen skrivkurs och skrivhandbok!

  1. Härligt att höra! Och ja, så kul med kursen och skrivhandboken. Jag som är otålig orkar ju inte gå nån officiell väg utan ska bara tuta och köra på med mitt egna race, hehe! 🙂

 3. Haha alltså jag har funderat en hel del på det här de senaste dagarna. Vi går (som vanligt?) i samma tankebanor.

  Har grubblat mycket på hur mycket man egentligen kan/får tycka om sitt jobb. Det finns den där diskussionen om att vi inte ska romantisera att jobba långa dagar, bli överarbetade och utbrända. Men samtidigt är det nästan provocerande att ha ett jobb man tycker så himla bra om att man faktiskt vill jobba mycket, eller åtminstone inte har något emot att jobba?

  Eller vad är ens mycket? Snarare kanske att få jobba enligt sina villkor.

  Återhämtning är a och o, men vem bestämmer vilken typ av återhämtning som är den bästa? Att vara ledig alla helger?

  Jag har också grubblat på vad det är som gör oss överarbetade och utbrända. Och vill tro att det handlar väldigt lite om hur mycket vi jobbar utan snarare HUR vi jobbar och med vad (och hur vårt liv ser ut i övrigt).

  Och min jobby sträcker sig till den grad att jag sitter och diskuterar en kundöversättning med både min pappa och storebror på telefon EN LÖRDAGKVÄLL. Det säger kanske lite om kärleken till arbete i min familj :)) Farfars motto var "arbeta så länge du kan" och våra livsfilosofier skiljer sig antagligen aningen, men någonting delar vi 😉

  1. Ja, utbrändhet hänger nog knappast bara ihop med mängden arbete, utan snarare om i vilken miljö man jobbar och på vilka villkor … Kanske?

   Haha, älskar att du diskuterar översättningen med din familj. Men det tänker jag faktiskt att kan vara kul, men håller fast vid att jag inte vill sitta med en översättning en lördag kväll, det gör jag hellre måndag förmiddag. Diskussioner är däremot mer okej! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »