fbpx

Skrivretreat på en herrgård

Skrivretreat på en herrgård

Jag älskar att åka bort för att skriva. Men rätt tidigt i år insåg jag att det inte blir några skrivresor utomlands. Jag skulle ljuga om jag skulle påstå att jag inte varit ledsen över det, men just nu är jag faktiskt mycket lycklig över att jag stannat på finländsk mark.

Nu fick jag något mycket mycket bättre. Låt mig berätta.

På söndag kväll, när solen just gått ner, körde jag in på Kansjerf kulturgård i Bromarv och möttes genast av 42 kilogram golden retriever som går under namnet Winston samt de trevliga ägarna Ida och Oscar. Senare fick jag också stifta bekantskap med katten Freja.

Kansjerf herrgård

Utsikten på Kansjerfs Herrgård

Mitt skrivbord på Kansjerfs Herrgård

Kansjerfs Herrgård

De senaste dagarna har jag skrivit, redigerat och läst min egen text – så mycket att jag tröttnat på den. När jag lyft blicken från tangentbordet har jag sett små fåglar flyga av och an, ekorrar som klättrar i träd och gula löv som singlar ner mot marken. Ibland har regnet dundrat mot plåttaket, imorse låg dimman tät på åkrarna, några få gånge har solen tittat fram och visat huset i ett nytt ljus.

Jag har sovit och skrivit i ett tidigare mottagningsrum för doktor Emil Sandell. Under pauserna har jag smugit runt i huset och beundrat alla vackra möbler. De flesta är en del av husets historia från dess olika faser sedan byggandet 1809.

Till exempel är stolarna och bordet i matsalen byggda för hundra år sedan av husets egen snickare – som visst hade blivit utvisad till Sibirien på grund av olydnad och sedan promenerat (?!) hela vägen tillbaka till Finland och fått anställning här på gården.

Skrivretreat på Kansjerfs herrgård

Kansjerfs herrgård

Kansjerfs herrgård har en fantastisk miljö

Höns på Kansjerf

Jag har jobbat stenhårt med mitt manus men också yogat i den otroliga (!) yogasalen, sovit, promenerat runt ägorna och på grusvägen, läst och tagit det mycket lugnt.

Den första morgonen vaknade jag nöjd efter nio timmars sömn, gjorde ett yogapass, åt en go frukost och gick sedan upp till rummet för att sova två timmar till. Det kändes nästan som att vara på ett vilohem för trötta författare. Så varm och mjuk och trygg stämning här.

På onsdag kväll fick jag testa den gamla torparbastun och bara njöt av kasta bad och vara helt tyst för mig själv med mina tankar. När jag gick de några hundra metrarna tillbaka till huset i den oktobermörka kvällen invirad i endast handduk medan kroppen fortfarande ångade tänkte jag på hur lycklig jag är. Lycklig och privilegierad för att kunna göra detta.

Katt på Kansjerf

Utsikt från Kansjerf

Äldre dörrar på herrgård

Jag fattar att alla av praktiska och ekonomiska skäl inte kan åka iväg för sex nätter till en charmig herrgård. Därför uppskattar jag min vistelse extra mycket. Att åka bort för att skriva funkar så otroligt bra för mig. Det finns inga måsten, inga tider att passa. Jag har fått bygga mina dagar precis som jag vill.

Varje morgon har jag serverats supergod frukost (nån som kokar gröt åt en alltså!) och i söndags innan jag åkte iväg hit lagade jag en stor sats purésoppa och pastagratäng. Jag har tuggat samma tråkiga mat hela veckan, men jag bryr mig inte om det. Det enda jag bryr mig om är att jag fått möjligheten att få vara helt ensam med min text utan några andra måsten. Det är så sällsynt och därför också otroligt värdefullt.

I morgon åker jag hem men en sak är säker: det här vill jag göra igen!

kansjerf-13.jpg

0

6 svar

 1. Åh så härligt det låter! Så välbehövligt att få vara helt ensam med sin text utan några måsten eller distraktioner. Ska också se till att åka på skrivhelg snart!

  1. Jaa det var underbart! Och insikten på måndag morgon att jag inte har "bråttom". SÅ skönt. Hoppas du lyckas komma iväg snart!

 2. Ser helt fantastiskt ut! också underbart att hitta rum och miljö som passar (typ vanliga hotellrum någonstans har ju nästan aldrig ett skrivbord vid ett fönster?? där står alltid nåt pluttigt skrivbord så man ser rakt i ni en vägg). kanske är just herrgårdar och liknande man ska kika på om man vill investera i en skrivhelg.

  1. Jaa! Rekommenderar varmt herrgårdar eller nåt mindre bed & breakfast. Mycket mysig stämning och högst antagligen billigare än hotell!

 3. Blombuketten! Och finns ju något lite läskigt över detta. Jag åker nog inte hit ensam, men gärna med dig, hehe. Om vi kan dela rum!!! Skulle vara livrädd för Freja också.

  1. Haha älskar att du hittar nåt läskigt i det hela, jag kände bara mys mys mys.

   Om vi delar rum tar jag dubbelsängen. 😌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »