fbpx

Så här blev jag frilansjournalist

I går kväll föreläste jag för ett gäng journaliststuderande på Soc&kom om mitt frilansande under rubriken “Så här blev jag frilansjournalist”. Jag tvekade först att tacka ja till uppdraget i och med att det inte var betalt, men sen så kände jag ändå att jag gärna hjälper studerandena eftersom det är min gamla skola. Nu är jag så glad över att jag tackade ja! Trots att jag var rätt slut efter en hetsig vecka då jag bollat sju (!) olika jobbprojekt plus redigering är det alltid en sån energikick att få föreläsa.

Jag pratade om tidigare jobb jag haft och hur det blev så att jag startade eget i januari 2015. Det känns alltid som om att jag bara hinner säga en bråkdel av allt det jag skulle vilja säga när jag föreläser, men jag hoppas verkligen att studerandena hade både nytta och glädje av det jag berättade. En sa faktiskt efteråt att det är så fint att höra att det faktiskt går att göra som jag gjort – och vad är väl bättre om jag kunnat inspirera dem att tänka i nya banor?

Gjorde presentationen med Prezi, så himla smidigt verktyg!

Gjorde presentationen med Prezi, så himla smidigt verktyg!

Jag lyfte mina tips för att få frilansjobb och pratade en del om pengar, dels utgående från hur mycket jag fakturerade i fjol och dels om hur viktigt det är att ta betalt (klicka på länkarna för att läsa mer!). Jag pratade också om osäkerheten, eller kanske snarare ovissheten i min vardag – jag vet väldigt sällan vad som händer om en månad för att inte prata om sex månader. Just nu går det jättebra för mig och företaget med många uppdrag, men hur ser det ut i höst? Ingen aning. Jag fick frågan om hur det är att hantera det här och jag sa att jag blivit bättre på det. Nu har jag frilansat i över sex år och än har jag inte haft ekonomisk panik på riktigt – hittills har det alltid löst sig (och jag känner mig så otroligt lyckligt lottad för det).

Men en viktig del av att vara företagare och sin egen chef är att en ska kunna disponera över inkomsterna. Vissa månader fakturerar jag mycket, andra månader kanske max en tusenlapp vilket motsvarar ungefär de utgifter jag har varje månad. Nu i april gör jag rekord i företaget och kommer att skicka ett antal riktigt feta fakturor i slutet av månaden. Jennifer frågade tidigare vad jag ska göra med alla pengar och jag svarade “leva under sommaren”. Jag är ingen som tar på mig spenderarbyxorna och lever livet efter en bra månad, utan håller i pengarna för att ha en buffert för sämre tider.

Fick blommor som tack, blev jätteglad!

Fick blommor som tack, blev jätteglad!

Dessutom: att det går bra nu är ingen säker indikator på att det kommer att gå bra i september. Men som sagt, hittills har jag alltid klarat mig och för varje år som går har jag en större kundbas, vilket genererar jobb från flera olika håll. Många projekt är ändå engångsprojekt, som till exempel äggbroschyren jag gjorde för marthorna i fjol. Så bara för att jag haft ett stort jobb för en kund ett år betyder inte att jag har ett lika stort jobb för samma kund nästa år. Men det kanske kommer en annan kund i stället.

Det är också det roligaste med mitt jobb – vad som helst kan hända. Och jag älskar det! Ibland tackar jag ja till sånt som kanske inte är helt hundra, men för det mesta får jag vara med i en massa roliga och intressanta projekt. När jag började studera var mitt drömjobb att bli informatör på typ Unicef eller Röda korset, men nu vet jag att mitt drömjobb är just det jag har just nu. Och för att vara helt ärlig så är informatör på ett stort bolag inte jättehögt på önskelistan just nu. Snarare känns det nästan som en mardröm.

Som slutsats kan jag säga att livet sällan blir som en tänkt sig, ibland blir det till och med bättre! Vad tänkte du att du skulle jobba med när du började studera och blev det så?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »