fbpx

10 inspirerande inlägg om skrivande

I går kände jag mig lite sur och rastlös. Inte för att påsken skulle ha varit dålig eller jag inte skulle ha haft tid att vila, utan snarare tvärtom. Jag kände mig utvilad och taggad på att jobba igen men ändå lite rastlös. Efter ett antal år som skrivande människa har jag lärt mig att det är min kropp och hjärna som signalerar om skrivlängtan. Mitt Camp Nano-projekt kollapsade totalt efter en vecka och det har inte hänt nåt med min chicklit efter det, så ingen skrivenergi eller tid för det har synts här på länge.

Under våren har det överlag varit väldigt skralt med skrivande för min del och därför har också skrivinläggen lyst med sin frånvaro. Men misströsta ej! Lyckligtvis är internet fullt av bra och inspirerande inlägg om skrivande som jag läst och sparat för att kunna tipsa vidare om. Så här kommer en hel drös skrivinspiration till dig som behöver det just nu!

10 inspirerande inlägg om skrivande

Foto: Unsplash.

1. Vad är ett synopsis?
Rebecka Edgren Aldén har många bra tips på sin blogg och i det här inlägget skriver hon om synopsis. Hur ser ett synopsis ut? Vad ska vara med? Varför är det bra?

2. Regler?
Ytterligare ett inlägg av Edgren Aldén, den här gången om skrivregler. Det här med regler är en grej många tvistar om, det här inlägget listar ett antal klassiska skrivregler och tips.

3. Hur redigera enskilda scener?
Christin Ljungqvist skriver bra och tydliga skrivtipsinlägg. Det här handlar om scener och hur hon redigerar. Bra och konkreta tips för hur du ska tänka kring scener så att de fungerar i manuset!

4. Den dramaturgiska valen
Anna Ahlund brukar dela med sig av skrivtips på Instagram och inledde för ett tag sen en följetong om dramaturgi, det här är det första inlägget, men jag rekommenderar att du kollar in alla! Bonustips: Rebecka Edgren Aldéns inlägg om dramaturgiska kurvor.

5. Fem element i ett riktigt bra manus
John Häggblom från bokförlaget Forum berättar vilka fem element han ser på när han läser manus som skickas in till förlaget.

Tio inspirerande inlägg om skrivande

Foto: Unsplash

6. Att hitta sin berättarröst
Emelie Novotny som bloggade på Debutantbloggen i fjol skriver om hur hon lär känna karaktärerna och via den också rätt röst och ton för berättelsen som hon skriver. Många bra och konkreta tips här!

7. Så här redigerar jag En enda risk
Simona Arhnstedt skriver om sin redigeringsprocess. Älskade verkligen Simonas skrivtips (tyvärr bloggar hon inte längre). Alltid konkret och så att det satte mina tankar i gång!

8. Your 3-Step Plan for Outlining A Novel
Ytterligare ett inlägg om synopsis, den här gången på den engelskspråkiga bloggen Writers helping writers. Tydligt och enkelt förklarat så att till och med de värsta synopsishatarna kan gilla!

9. Three Ways Writers Tell, Not Show (And How You Can Fix Them)
Alla som skriver har hört mantrat: show, don’t tell! Alltså gestalta och visa det som händer i stället för att skriva ut “Lisa är rädd”. Jag brukar markera alla såna ställen i mina manus med SDT och cirka hundra utropstecken. I inlägget finns tips som kan vara till nytta när du kämpar med SDT.

10. Writing Memorable Characters, via Finding Nemo
Hur ska en skapa intressanta, bra och minnesvräda karaktärer? I det här inlägget får du läsa om karaktärer ur ett Finding Nemo-perspektiv som ger mycket att tugga på fastän du inte ska skriva en Disneyanimation.

***

Nu hoppas jag att jag laddat dig full med inspiration och energi att ta tag i ditt skrivprojekt. Själv får jag tyvärr låta chickliten vila lite till, för snart ska jag nämligen få tillbaka Nationen från min redaktör. Har inte kollat på manuset sen december och knappt tänkt på det sen dess, undrar liksom vad jag riktigt skrivit? Litar på att redaktören har många bra och skarpa kommentarer och antagligen kommer jag själv att ha en tanke eller två efter att jag läst igenom manuset. Ska bli riktigt kul faktiskt! Tror jag.

Men vad säger du? Blev du inspirerad? Extra sugen på att ta tag i skrivandet efter denna inläggsbonanza? Jag hoppas det! Missa inte heller mina samlade skrivtips!

0

4 svar

    1. Haha, jag bara kollar om läsarna är vakna! Nånej, ska ändra det, tack! Lite trött i skallen så bokstäverna byter plats. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

skriva

Vi har en litterär agent

Redan ifjol sa Anne att vi ska testa på att skicka deckaren till en litterär agent innan vi skickar till förlag. För ett par år sen hade jag kontakt med en svensk agent för min chicklit (den som

Läs mer »
drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »