fbpx

Kugges valskola del 3: Så här röstar du

Spänningen stiger, bara två veckor till riksdagsvalet! Och nästa vecka inleds förhandsröstningen. Därför ska dagens inlägg i valskolan handla om hur det går till i praktiken när en ska rösta. I Finland är det sist och slutligen otroligt lätt att rösta så att låta bli på grund av lathet är den sämsta orsaken av alla. Jag hoppas verkligen att valdeltagandet ska bli högre i det här valet, men det lär väl ligga runt klassiska 70 procent. Tänk att 30 procent låter bli att rösta? Jag förstår verkligen inte det. I praktiken betyder det att en röst egentligen är värd mer än en röst, eftersom så många inte röstar. Men nu till det praktiska!

Kugges valskola.png

Förhandsröstning
Förhandsröstning är möjlig 3–9.4 i Finland och 3–6.4 utomlands. I Finland kan du förhandsrösta på alla ställen där förhandsröstning ordnas. Det enda du behöver med dig är ditt ID (till exempel körkort eller pass). Om du inte har möjlighet att rösta under valdagen den 13 april eller tror att du inte hinner ska du förhandsröta för att kunna lägga din röst. Här finns en lista över alla förhandsröstningsställen i Finland. Befinner du dig utomlands brukar förhandsröstningen ske på finska ambassaden.

Brevröstning
Från och med riksdagsvalet 2019 är det möjligt att brevrösta vid finska val. Det betyder alltså att om du bor utomlands kan du välja att brevrösta i stället för att gå till en ambassad. Kanske du bor på en ort eller i ett land där det inte finns en ambassad i närheten? Då är brevröstning ett superbra alternativ. Läs mer här.

aanestyslippu-eduskuntavaalit-2019-400px.jpg

Skärmavbild 2019-03-31 kl. 14.50.05.png

Röstning under valdagen
Hurra, det är den 13 april och du får ta del av den demokratiska processen genom att rösta i val! Du behöver inte anmäla dig på något sätt och det enda du behöver ha med dig är ett ID. Under valdagen kan du endast rösta i din egen vallokal. Om du vill kan du ha med dig lappen om anmälan om rösträtt, men det är inte nödvändigt. På den lappen står också vilken vallokal du ska rösta i. Vallokalerna håller öppet klockan 9–20.

Vad skriver du på röstsedeln?
På röstsedeln bör du endast skriva numret på den kandidat din röst går till (men kom ihåg att din röst i slutändan alltid går till partiet!). Listan över alla kandidater i din valkrets finns inne i röstningsbåset så du behöver inte komma ihåg numret utantill. Skriv siffran tydligt och enligt de regler som finns för siffrorna. Om det finns något annat på valsedeln såsom en teckning eller ett “lycka till” kommer din röst att slopas – alltså skriv eller teckna inget utöver numret. Du kan få en ny valsedel om du av misstag skrivit fel eller är osäker på om siffran är läslig. Om du känner att ingen är värdig din röst kan du också rösta tomt, då skriver du helt enkelt inget på valsedeln.

 

lippu-uurnaan.jpg

 

Vad händer sen?
När du är färdig i röstningsbåset viker du ihop valsedeln så att siffran inte syns för någon annan och går ut till valförrättaren vid valurnan. Hen stämplar din röst och sedan lägger du din röst i valurnan. Grattis! Du har röstat i ett val, festligt eller hur?

Rösträkning & resultat
Resultatet från förhandsröstningen offentliggörs vid klockan 20 när vallokalerna stängt och sedan pågår rösträkningen hela kvällen. Själv brukar jag följa med Svenska Yles resultatkväll för att ta del av analyser och diskussioner och rekommenderar att du gör samma om du är det minsta nyfiken. Du kan också följa med läget på nätet och se om din egen kandidat blir invald. Jättespännande!

Nu återstår bara frågan: ska du rösta?

Läs också!
Kugges valskola del 1: Vi har inte personval i Finland
Kugges valskola del 2: Läs, ta reda på och lär dig

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »