fbpx

Hur mycket tjänar jag? En företagares ekonomi

Det här är ett inlägg jag tänkt skriva redan länge men alltid fegat ur. Ska jag verkligen skriva hur mycket jag fakturerar? Är det inte lite fult att prata om pengar? Nej! Senast i går såg jag en tråd i en Facebookgrupp där hundratals personer skrivit hur mycket de tjänar och vad de jobbar med. Så otroligt intressant och också viktigt att prata om. Som företagare är det extra viktigt att poängtera att det jag fakturerar ingalunda är det jag faktiskt tjänar.

I det här inlägget tänkte jag gå igenom de utgifter jag har som företagare och sen berätta närmare om hur min fakturering såg ut under 2018. Eftersom jag bara är en människa berättar det här ju inte alls om hur mycket andra företagare tjänar eller cashar in, men jag tänker att det här kanske kan öppna upp det lite.

Kugge berättar om vad hon tjänar

Foto: RawPIxel.

MINA UTGIFTER SOM FÖRETAGARE

 • Företagarpensionsförsäkringen (FöPL) är obligatorisk för företagare. Jag får själv definiera hur mycket jag betalar varje månad och har valt att lägga summan relativt högt – men den kunde också vara högre. De första fyra åren får alla rabatt, men från och med i år betalar jag full avgift vilket i mitt fall betyder nästan 600 euro per månad.

 • Min hyra på Wonderland är 220 euro per månad + moms.

 • Jag betalar för alla verktyg själv. I fjol köpte jag kamera, telefon, dator och hörlurar. Jag betalar också själv för nätordböcker (som jag behöver när jag översätter), för alla program på datorn, telefonräkning osv.

 • Administrativa avgifter som bokföring, bankavgifter, faktureringstjänst, bloggens avgifter (Squarespace + domainavgifter), häften, pennor och annat kontorsmaterial.

 • Via företaget betalar jag för mitt gymkort, för massage och annat hälsorelaterat. Under hösten gjorde jag t.ex. en hälsoundersökning för att kolla att allt är okej. Förra vårens coaching och Friday Lab har jag också betalat från företagets konto.

 • Eventuella kurser och utbildningar – men ibland har jag också chansen att delta tack vare stipendium, som på Debutantseminariet i fjol och Mediespråk i början av det här året.

 • Sammanlagt låg mina utgifter på ca 14 000 euro under 2018. I år kommer de att stiga i och med att jag betalar högre FöPL och nu betalar hyra för kontoret varje månad (jag började på Wonderland först i augusti). På månadsnivå ligger utgifterna på ungefär 1200–1500 euro.

Så för att ens kunna göra ett litet plus i bokföringen är jag tvungen att fakturera rätt mycket varje månad. Minimi ligger på 2500 euro, det kan jag klara mig på men det krävs inte så komplicera matematik för att veta att det inte räcker särskilt långt att göra en vinst på drygt 1000 euro per månad.

Men hur mycket tjänar jag då? Det här känns mycket svårare att skriva om än att skriva om utgifterna. Det känns så … personligt på nåt sätt? Som att jag blottar mig. Men som sagt tycker jag att det är viktigt att prata om pengar och arvoden. Många gånger höjer kompisar på ögonbrynen när jag säger hur mycket jag fakturerar för ett jobb – eftersom i deras öron förvandlas summan automatiskt till lön, vilket det så klart inte är.

Som egenföretagare har du både inkomster och utgifter i företaget

Foto: RawPixel.

HUR MYCKET FAKTURERAR & TJÄNAR JAG?

 • Under fjolåret fakturerade jag ungefär 43 000 euro + moms. I medeltal blir det knappt 3600 euro per månad. Under mitt bästa år (2017) fakturerade jag drygt 53 000 euro, så i fjol tappade jag ungefär 10 000 euro. Främst för att Addeto inte längre fortsatte och jag tappade en stor fakturering där.

 • För ett skrivjobb fakturerar jag allt mellan 200 och 900 euro, det finns inget absolut här. Jag följer i så stor utsträckning som möjligt Finlands frilansjournalisters rekommendationer. Översättningar fakturerar jag enligt ordmängd, vilket jag tycker att är skönt och tydligt. Men att lägga rätt pris på mitt eget skrivarbete är så otroligt svårt, men jag blir hela tiden bättre. Här har jag skrivit några tips om att ta tillräckligt betalt och får konstant påminna mig själv om det.

 • Vissa månader har jag fakturerat ungefär 1000 euro, andra månader har jag skickat fakturor för 4000 euro eller mer. Mina inkomster varierar alltså väldigt mycket från månad till månad och jag kan aldrig vara säker på att pengar rullar in varje månad (men på årsnivå vet jag att det jämnar ut sig).

 • Med avgifter på 14 000 euro landar jag på en vinst på ca 29 000 euro i fjol. Om jag skulle räkna ut en “lön” åt mig skulle den ligga på ca 2400 euro per månad. Den här vinsten ska så klart skattas precis på samma sätt som alla andra inkomster.

 • Eftersom jag vill ha en så stor buffert som möjligt på företagets konto tar jag inte ut 2400 euro varje månad. I fjol gjorde jag privatuttag för 18 000 euro, i medeltal 1500 euro per månad. Jag har alltså ett personbolag, vilket betyder att jag inte betalar ut en lön åt mig själv, utan gör privatuttag. Om vi räknar med stipendierna jag fick landar jag på drygt 2000 euro per månad.

Ja, ungefär så här såg det alltså ut för mig i fjol. Hur det ser ut i år är ännu omöjligt att säga, men faktureringsmässigt har året börjat väldigt lovande. Men jag har också haft väldigt mycket jobb, så utmaningen är att hitta en bra balans. Fakturera tillräckligt, men inte jobba ihjäl mig för pengarna. Jag har sett många företagare/frilansare skriva att de vill få bättre betalt för det de gör och därmed kunna jobba mindre. Nåt sånt strävar jag också efter.

när jarg firade ett av stipendierna jag fick i fjol.

när jarg firade ett av stipendierna jag fick i fjol.

I höstas fick jag också några frågor om företagande som jag äntligen ska passa på att svara på här:

Jag är superintresserad av hur du fakturerar och ordnar bokföring, alla pengagrejer alltså rent tekniskt – tar du hjälp av någon? Har du tidigare i något skede använt någon tjänst i stil med Firmify i Sverige, alltså där de sköter fakturering och sedan betalar ut det som lön till en, ”egenanställning” eller vad det heter? 
Jag har en bokföringsfirma som tar hand om allt. Jag skickar in kvitton och de tar hand om resten. Skulle under inga villkor vilja ta hand om det själv och tycker det är värt alla pengar! Före jag startade eget fakturerade jag via Ukko, vilket var smidigt, men jag är nöjd över att ha eget nu.

Vad gör du om du har en extra bra månad inkomstmässigt? Lägger du undan för sämre tider eller köper du flygbiljetter eller något helt annat än detta?
Som jag skrev tidigare så försöker jag hålla så mycket pengar som möjligt på företagets konto. Jag ser det som en överlevnadstävling mot mig själv. Jag vill ha en buffert som jag kan falla tillbaka på om något skiter sig. Överlag är jag rätt noga med pengar. Resorna slukar så klart en hel del, men i övrigt är jag rätt så sparsam.

Var det något som överraskade dig eller nåt som blev oklart för dig? Har du ytterligare frågor eller funderingar? Jag svarar gärna så gott jag kan. Och så hoppas jag att alla inte tycker att jag blottar mig genom att skriva ut så här detaljerat om min fakturering. Det känns lite jobbigt, men å andra sidan tycker jag att det är bra att göra sånt som känns jobbigt, att gå utanför sin bekvämlighetszon. För vad är liksom det värsta som kan hända att jag skriver ut detta på bloggen? Nej just det. Inte så mycket. Däremot hoppas jag att det här kan vara till hjälp för andra.

0

12 svar

 1. Så bra och öppet inlägg! Blev riktigt inspirerad att kolla upp hur mitt finansår riktigt såg ut förra året. 🙂 Hoppas vi kommer snacka mer om detta inlägg imrgn. Kram och ha en fin söndag!

  1. Tack Malin! Härligt om jag kunde inspirera dig att kolla upp finanserna, det säger ändå en hel del. När jag dessutom kombinerar det med timrapporter från Toggl blir det extra intressant!

 2. Grattis får jag väl säga! 🙂 Jag har ännu aldrig betalat ens försäkringar pga att mina inkomster ligger typ under 500€ varje månad… Jag minns knappt hur det var att lyfta över 1000€ i månaden (från då jag hade lönejobb)… Jag har en bit tillbaka till sånt…

  1. Tack! Och ja, det tar ju nog tid att bygga upp det så här. Första året jag hade företag fakturerade jag inte alls så här mycket, men helt okej nog. Lycka till! <3

 3. Men jag insåg iaf att jag måste höja priserna snart (och hoppas jag fortfarande hittar småföretagarkunder), då jag gick igenom prislistan… Jag ligger ju 10 gånger under minimi typ :O 😛

  1. Ja höj priserna! Det känns skitläskigt men är så värt det. Kan också vara bra att hänvisa till allmänna rekommendationer och förklara vad priset består av. Heja!

  1. Tack! Det var du som inspirerade mig till detta efter att ha skrivit ditt superbra inlägg om hur mycket du fakturerade en månad.

 4. Väldigt bra att du skriver om ekonomin, för det är precis detta man undrar över. Fortsätt med bloggandet, det är en så bra kvalité i innehållet. Tusen tack!
  @barnanders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »