fbpx

Lär dig ta tillräckligt betalt som frilans

Att ta tillräckligt betalt som frilans. I teorin låter det rätt enkelt men aj aj så svårt det är i praktiken. Men jag har goda nyheter: precis som med allt annat så går det att lära sig och bli bättre. Allt börjar i att du inser ditt eget värde. Det här gäller inte bara frilansare utan alla som löneförhandlar. Generellt sett brukar kvinnor kräva lägre lön än män i löneförhandlingar och det är något vi definitivt måste sluta med. Som Daniela så klokt skriver: du måste våga kräva. Ingen annan kommer att göra det för dig.

Som frilansare och företagare kan du aldrig räkna med att det du fakturerar är det du får i fickan. Själv betalar jag ungefär 500 euro företagarpension varje månad, hyran för mitt nya kontor ligger på drygt 200 euro per månad, jag betalar min telefonräkning, har köpt min egen dator och alla andra verktyg. Jag har ett antal program på datorn som kostat osv osv. När du börjar addera upp kostnaderna blir det en hel del – och allt det ska du kunna täcka in med det du fakturerar + så klart leva på pengarna. När jag snackar arvoden med kompisar som har lönearbete blir de alltid chockade “oj vad mycket betalt du får” och så får jag förklara att det är ju inte riktigt så.

Ungefär hälften av det jag fakturerar kan jag räkna som regelrätt inkomst. Resten går åt till diverse kostnader och skatter. Alltså ungefär hälften!

Så otroligt magiskt ljus hela dagen i dag.

Så otroligt magiskt ljus hela dagen i dag.

Det har ändå tagit rätt länge för mig att lära mig att ta tillräckligt betalt och faktiskt inse att ingen annan kommer att höja mina egna arvoden om inte jag gör det. Själv har jag använt mig av frilansjournalisternas riktlinjer (på finska) för att hjälpa mig med prissättningen (här finns frilansrekommendationer för svenskar). Summorna kan kännas rätt höga, men de är ju inte det. Dessutom känns det skönt att ha nåt att hänvisa till ifall nån uppdragsgivare tycker att jag vill ha “för mycket” betalt.

För några år sedan var jag nöjd om jag kanske fick 200 euro för en artikel, nu tycker jag ofta att 300 euro inte är tillräckligt. Det här beror så klart från fall till fall, men jag försöker alltid tänka hur mycket arbete som krävs och vem som beställer något av mig. Ett stort företag kan så klart ofta betala mer än en liten förening.

Sällan finns det ett rätt pris för ett arbete. Därför är det extra svårt.

upload.jpg

Men hur kan du bli bättre på att ta betalt? För mig har det som sagt krävt mycket övning och mod att bara våga be om den summa som jag förtjänar. Rätt ofta tänker jag faktiskt: hur mycket skulle en man ta betalt för det här? Ibland kan jag slänga på en extra hundralapp eller två på en offert och tänka att nu har jag bett alldeles för mycket, men i 99 procent av fallen har det inte varit nåt problem. Det visar alltså att det “höga” priset inte alls är för högt.

Nu i höst håller jag på med ett lite större projekt och ska anlita en annan frilans. Hen verkar otroligt kunnig på det hen gör och jag är säker på att hen kommer att leverera det som behövs. När jag frågade hen om arvodet sa hen 80 euro + resekostnader. Jag tänkte direkt att ojoj, den här människan måste verkligen lära sig att ta betalt. Ett mer regelrätt arvode skulle vara nånstans kring 400–500 euro. Kommer att bli rätt kul att kunna överraska nån positivt för en gångs skull! Och förhoppningsvis lär sig hen att ta mer betalt i fortsättningen. Sällan kommer uppdragsgivaren att höja arvodet så här som jag nu kan göra.

Obs! Din lön påverkar andras löner. Jobba inte för billigt, då saboterar du för andra. Om du har svårt att tänka på dig själv och ta tillräckligt betalt: försök tänka på andra i samma bransch som vill ha en schysst ersättning för sitt arbete.

upload.jpg

Tre tips för att bli bättre på att ta betalt

1. Räkna in alla dina kostnader & kom i håg semestern

Du betalar allt själv: dator, hyra, bokföring, pensionsavgifter osv. Kom också ihåg att om du vill ha en månad ledigt varje år måste du på elva månader tjäna in så mycket att du klarar dig hela året, alltså tolv månaders lön på elva månader. Räkna ut hur mycket du borde dra in varje månad för att klara dig och försök sedan fördela det på de uppdrag du har (förutsatt att du jobbar mer eller mindre 100 procent).

2. All arbetstid går inte att fakturera

Vad du än jobbar med som frilans kommer du inte att kunna fakturera åtta timmar per dag fem dagar i veckan. Mycket av din tid går åt till att skicka mejl, ta hand om administrativa uppgifter, fixa grejer, bokföring osv. Kanske jobbar du ungefär 4–6 timmar per dag som du kan fakturera för. Beakta det här i ditt pris!

3. Värdera din egen kunskap rätt

Kom ihåg att du är expert på det du gör. Varför anlitar någon dig? Jo för att du kan något eller har en kompetens som beställaren saknar. Det har antagligen tagit dig rätt länge att bli den expert du är – kom ihåg det när du värdesätter din arbetstid och vilket mervärde du bidrar med. Räkna också hellre i överkant hur länge något tar, för oftast blir det alltid nåt litet extrajobb också efter att du är “färdig”. Viktigt också att komma noga överens om vad som ingår i priset, men det vet du ju nog!

***

Det är otroligt läskigt att be tillräckligt betalt, jag har själv varit i den situationen flera gånger, men för varje gång känns det mindre läskigt. Och som sagt: oftast godkänns mitt arvodeskrav (men det gäller så klart att vara rimlig). Nu hoppas jag att du ska våga bli bättre på att ta betalt i fortsättningen – om du inte redan är det! Och dela gärna med dig av andra tips om du har några på lager!

0

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »