fbpx

Nätverken är företagarens bästa vän – fem tips för dig som vill bli bättre på att nätverka

I höst har jag frilansat i 6 år och fastän det funnits ekonomiskt sämre perioder har jag aldrig haft riktig panik. 2013–2017 hade jag visserligen en delvis säker inkomst eftersom jag jobbade 50 procent för webbsidan Addeto, men så där överlag har inkomsten aldrig varit säker under mina frilansår. Men med 6 års erfarenhet vet jag att jag alltid klarar mig och det beror till största del på att jag får fler och fler uppdragsgivare för varje år som går. Många bäckar små blir till slut en stor å.

En avgörande grej för mig är att jag har ett rätt stort nätverk – och det växer hela tiden. Största delen av alla jobb jag får kommer från en återkommande kund eller så en ny kund som någon tidigare kund tipsat om mig. Men hur ska en egentligen nätverka och få de här kontakterna? För någon vecka sen hade vi en Waffle Wednesday med holländska Joppe Quaedvlieg på mitt coworking-kontor som handlade om just nätverkande. Han sa många grejer jag tänkte tipsa om.

Alla mina tips handlar om att nätverka ute bland folk, men glöm inte vilken styrka det finns på nätet. Det finns massvis med bloggar, diverse forum och grupper på bland annat Facebook och mycket mer där det går att hitta likasinnade och människor som kan leda till så mycket bra. En av de bästa personerna jag “träffat” på internet är Charlotte som blivit en viktig skrivkompis men också en kär vän. Men nu till tipsen för dig som vill mingla iväg!

En vän för livet genom nätverkande och eget företag

Fem tips för dig som vill nätverka

 1. Säg hej!
  Det finns inget magiskt sätt att nätverka, det gäller bara att gå fram till folk, säga hej och vara trevlig. Alla är precis lika nervösa som du och alla bluffar. Jag lovar!

 2. Ha koll på vad du kan erbjuda
  När du träffar nya människor är det bra om du kan paketera din kunskap på ett snyggt sätt. Vad erbjuder du? Ett hurdant samarbete kunde vara relevant? Känner du till konceptet hisspitch?

 3. Ge exempel på din kunskap
  Är du jättebra på att skriva texter eller organisera evenemang? Bevisa det genom att berätta om ett tidigare jobb. Vad var problemet och hur löste du det? Konkretisera med riktiga exempel om hur du gjort. Berätta en story.

 4. Fråga om den andras utmaningar
  Ställ frågor – för vem älskar nu inte att berätta om sig själv och sina problem? Kanske du kan ha en lösning på ett problem eller goda råd som personen kan ha nytta av. Men obs, ge inga råd ifall hen inte verkar vilja ha det.

 5. Ge något själv först
  När du bygger ett nätverk lönar det sig inte att tänka på vilken nytta du skulle ha av personen, utan till vilken nytta du kan vara för den andra. Gör du en tjänst och är sjysst mot personen kommer hen antagligen att vilja vara sjysst tillbaka.

När ditt nätverk växer kan du också presentera rätt personer för varandra. Jag har själv nyligen tipsat om en kompis för ett jobb som lät precis rätt för hen. Det är ännu inte säkert om det blir något, men det verkar lovande. Själv har jag också många äldre journalistkollegor som rekommenderat mig för jobb de inte haft tid att göra själva. Bra saker föder bra saker – var aldrig snål med dina nätverk och vad du kan hjälpa med.

Själv försöker jag “vårda” mina nätverk genom att delta i olika tillställningar jag blir bjuden på, men tänker att jag borde bli ännu bättre. I dag fick jag en tanke om att skicka en julhälsning till mina kunder och samarbetsparter och tacka för det gångna året. Jag har aldrig tidigare gjort det, men nu börjar antalet kunder vara rätt stort och jag tänker att det är bra att visa att jag kommer ihåg dem och säga att jag gärna fortsätter samarbetet under nästa år.

Har du någon gång skickat en liknande hälsning? Har du i så fall tips på vad ja ska tänka på? Eller har du ytterligare tips för nätverkande?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »