fbpx

Skriva med öl

Det finns ett känt citat av Hemingway som säger att en ska skriva i fyllan och redigera nykter. Speciellt om en har svårt med att släppa hämningar och tycker att all text blir skräp så kan det vara bra att dricka ett glas och låta orden flöda. Jag lovar att det funkar och för det mesta kan en hitta sånt en inte visste att fanns.

Nå. Nu gör jag ju tvärtom, typ. För här sitter jag på balkongen och dricker öl och redigerar. Men min redigering går oftast ut på att jag måste skriva mer, fylla på, kötta ut för att jag har en tendens att springa förbi alla scener där jag verkligen borde stanna. Så jag vet inte om jag ska kalla det redigering eller att skriva? Skridering? Eh? Kanske inte.

redigeringsöl.jpg

Min vanligaste kommentar i mina egna texter är MER och så ungefär tio utropstecken. Kanske har jag så bråttom när jag skriver att jag inte hinner stanna upp och tänka efter eller så får jag helt enkelt inte till djupet i första (eller andra) versionen. Måste gräva ner mig, lager för lager för att hitta till scenerna där det verkligen bränner till och där läsaren får vara med och uppleva och känna.

Så ni vet vad jag sysslar med den här lördagskvällen. Hoppas ni också har det bra ute på stugor och balkonger och i parker och på fester och i soffan. Eller vad ni nu än har för er den här vackra lördagen. Jag fortsätter med min text och min öl. Kanske finns det nån annan där ute som sysslar med samma metod?

0

2 svar

  1. Haha! Kanske inte en så dum idé! 😉 Det var en irländsk artist som berättade på en konsert att han hade komponerat en låt och spelat in den, en gång efter en lång natt på krogen. Nästa dag hade han inget minne av hur den gick, han kom just och jämt ihåg att han hade komponerat den, men tamme tusan nog blev det en låt som han uppträder med, säkert än i denna dag 😀

    1. Hahah, vilken lysande historia! Men ja, jag tror att det finns så himla mycket stoff i vårt undermedvetna men att vi bromsar och bromsar och med alkohol i blodomloppet bromsar vi kanske inte riktigt lika mycket. Men efter ungefär tre glas vet jag nog inte om det blir så jättebra, eller då ska en i alla fall se till att redigera nykter. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »