fbpx

Frågestund del 3 – favoritböcker och min bok

Sista biten av frågestundens svar – var så goda. Vi börjar med Rebeckas frågor!

Var du fastspänd på något sätt när du gungade där? Ser sjukt läskigt ut! :S
Det fanns ett snöre, men jag var inte fastspänd mer än så. Innan jag satte mig i gungan kollade jag att det var ett antal personer som överlevde sin tur. Vågade ändå släppa taget en stund för att vinka till kameran.

gungaiecuador

Dina 10 favoritböcker?
Åh, tycker det här är SÅ otroligt svårt och jag vill antagligen ändra mig om en vecka, men här kommer ändå en lista (i ingen rangordning alls):
Anaché av Maria Turtschaninoff
Neljäntienristeys av Tommi Kinnunen
Sanovat sitä rakkaudeksi av Arno Kotro
Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling (jaja, det är mer än en bok)
Där vi en gång gått av Kjell Westö
Kite runner av Khaled Hosseini
The time traveler’s wife av Audrey Niffenegger
Arn-trilogin av Jan Guillou
Alltings början av Karolina Ramqvist
The fault in our stars av John Green

En bok som alla borde läsa?
Gah, ännu svårare! Men jag tycker att Kite runner (Flyga drake) kunde vara en sån. Den handlar om vänskap och utanförskap och om att vara modig.

Tips åt någon som skulle vilja börja skriva men vet inte riktigt VAD man ska skriva om? Hur få inspiration?
Ojoj, jag tror det gäller bara att börja skriva ner lite lösa tankar och se vart det leder. När jag började skriva visste jag nog inte heller VAD det skulle bli. Jag bara började. Men kanske finns det ett visst tema som intresserar? Eller en händelse? Kanske du får en scen i ditt huvud eller en karaktär som vägrar lämna dig i fred? Utforska alla små bitar och se om det kan bli till en helhet. Ofta sägs det också att gräv där du står. Skriv om sånt du känner till och sånt som du själv vill läsa. Det är mer än okej att utgå från sig själv men är det nåt jag lärt mig så är det att påhittat är hundra gånger roligare och intressantare än något som liknar egna ”upplevelser”.

Gabrielle frågar: Vad handlar din bok om?
Manuset går under arbetsnamnet Vad heter ångest på spanska? och handlar om snart 25-åriga Erika som är nyligen utexaminerad jurist. På papper ser allt bra ut, men det är mycket som skaver inom henne. Hon åker två månader till Ecuador för att ta en paus från Helsingfors och för att glömma allt som hänt där. Hon funderar på vad hon vill göra i sitt liv och vem som ska bestämma det för henne. Hon försöker helt enkelt få koll på hur man egentligen ska leva ett liv.

Yvonne frågar: Skriver du kortare texter också? Noveller, dikter?
Nu har största delen av mitt fokus legat på att jobba med mina romanmanus, men i somras fick jag faktiskt en idé för en liten diktsvit. Tyvärr har jag inte hunnit jobba mer med den, men jag hoppas ha tid för det på skrivkursen som jag ska gå på Arbis. Skulle vara kul att experimentera lite och göra nåt annat än skriva långa manus. När jag var yngre skrev jag oftare noveller (för skolan men annars också), men på grund av alla romanprojekt jag härjar runt med verkar det inte riktigt finnas tid för det. Känner mig inte heller så bekväm med formatet. Men vill man läsa en novell av mig så har jag publicerat Du och jag här på bloggen. Den skrev jag för Arvid Mörne-tävlingen men blev utan pris så tänkte att det är väl kul om folk får läsa ändå!

Är det nån som absoluuut vill ställa en fråga går det bra att göra ännu här i inlägget. Har varit så kul att svara på frågor!

0

5 svar

 1. Hej!! Jag har inte varit inne på din blogg på ett tag men läste ikapp nu lite och det är så kul att läsa om ditt manus som går framåt 🙂 Jag hejar på dig och ser fram emot när boken kommer ut, jag tror på dig! Ville också bara passa på att säga att jag också bor i Helsingfors numera! Känns som en fin stad att bo i. Kram!

  1. Hej Jennifer! Vad roligt att höra! Känns som att jag bara svamlar på om mitt skrivande och alla bara gäspar när dom läser om det, men tydligen är det inte alls så! (Eller så är det bara snälla människor som kommenterar här.) Och att du dessutom säger att du vill läsa det jag skriver och SER FRAM EMOT det är ungefär det finaste jag vet!
   Kul att du gillar Helsingfors! Säg till om du vill styra upp lunch/kaffe eller nåt. Alltid roligt att träffa nya människor! 🙂

   1. Jaa de som inte är intresserade behöver ju inte läsa 😉 Och det är en välsignelse att inte få elaka kommentarer tror jag, finns så många troll där ute men jag har inte heller några sådana på min blogg tack och lov!Skulle vara jättekul att ses! Jag bor i Esbo, men ses gärna inne i stan i Helsingfors 🙂 Hur passar det dig, någon kväll i veckan eller under helgen?

    1. De kommande veckorna är jag extremt bokad, men vi kunde ta en dejt i oktober? (Och jo jag vet, låter hemskt att det är så här, men just nu är mitt liv ett enda springande från en plats till annan…)

     1. Oj oj, ingen fara – jag förstår såklart!! Jag kommer vara i Sverige en del i oktober men är i Helsingfors 7-21 om vi hinner klämma in något då 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »