fbpx

Jag älskar verb

Ja så är det. Jag har lärt mig att älska verb. För det är nämligen verben som kan lyfta en berättelse. Rätt verb på rätt plats ger mycket mer av rätt känsla än ett halvbra verb som följs upp av massvis med adverb. Till exempel låter ”Hon kutade iväg” bättre än ”Hon sprang snabbt iväg”.
Överlag är ett av de vanligaste skrivtipsen att man ska undvika adverb (har läst det på ett antal skrivbloggar och i nästan alla skrivböcker). De förkastliga adverben slinker ändå oftast in, speciellt i början av ett projekt. Mitt råmanus var fyllt av adverb och dåliga verb. Under redigeringsprocessen har jag försökt rensa ut alla onödiga adverb och funderat på effektfulla verb. Det har också lett till att jag numer skriver upp bra och beskrivande verb när jag hittar dem i böcker eller artiklar.

Så vi kan väl säga att jag har en ny hobby – jag samlar verb. Allt för att bli bättre på att skriva.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »