fbpx

Fem finlandssvenska tips

Söndag, sköna söndag. Hoppas du haft en riktigt skön helg och njuter för fullt av din förhoppningsvis lediga dag. Själv ska jag fira en 13-åring och bara ta det lugnt. Och följa med det svenska valet, kommer att bli en sån rysare! Men för dig som vill få distraktion från valet eller annars bara lite söndagsunderhållning tänkte jag komma med fem fantastiska finlandssvenska tips för att förgylla din söndag.

En gyllengul Helsingforsgata tidigare i veckan.

En gyllengul Helsingforsgata tidigare i veckan.

1. Förlagets podd

Mitt förlag har startat (nygammal) podd! Än så länge finns ”bara” tre nya avsnitt (finns ett antal författarintervjuer från tidigare men de nya avsnitten har lite annan prägel). De nya avsnitten handlar om hur förläggare och redaktörer arbetar och ofta är tvungna att säga nej, om hur ett omslag blir till (här mitt inlägg om samma tema) och om ljudböcker. Jätteintressant, lyssna!

2. Klassfesten

Jag förstår inte riktigt hur Eva Frantz hinner med allt. I höst kommer det två böcker av henne och en bebis! Redan i somras kom radiomockumentären Klassfesten. Blev fast direkt! Det är ett jättebra manus och bra skådisar. Det här vill du inte missa.

3. E/S Design

Elin Sandholm har på några år lyckats förvandla sin dröm till en succé. Jag har inte hört en människa säga ett ont ord om hennes plagg hon skapar inom sitt eget klädmärke E/S Design och de är så himla sköna. Själv har jag en jumpsuit och en klänning. Dessutom älskar jag att läsa Elins blogg och få höra om processen bakom det hela. Plus att jag lär mig mycket om kläder och material!

Iklädd E/S Design på min kompis bröllop i England för ett år sen.

Iklädd E/S Design på min kompis bröllop i England för ett år sen.

4. Det som kunde varit

Hanna Nordenswans kortdokumentär Det som kunde varit handlar om hjärtesorg i tre generationer. Så varmt och fint. Jag hade gärna hört och sett mycket mer om temat. Tyvärr går dokumentären att se endast i Finland, men jag har förstått att Hanna jobbar på att sprida den ut i världen. Och på tal om Hanna, hon och min kompis Lisen (som jobbar som journalist från Kenya) har startat en Afrikapodd!

5. Fotografen Frida Lönnroos

Är du på jakt efter en bra fotograf? Frida är så förbannat begåvad och dessutom otroligt trevlig. Alla som har blivit fotade av henne har varit så nöjda. Och alla Fridas bilder andas kärlek och magi. I höst flyttar hon till Stockholm men lär fortsätta jobba också i Finland, så passa på att boka henne asap!

***

Alla tips kommer (som vanligt) rakt från hjärtat. Men nu slänger jag över bollen till dig: vad vill du tipsa om? Vad som helst funkar – mat, podd, bok etc. Shoot!

0

4 svar

  1. Så bra tips Kugge – slår helt tomt nu då jag försöker komma på något bra tips (skyller på gårdagens kräftis), men vet att jag har en massa bra på lager! Får återkomma 😉

    1. Tack Julia, så roligt att höra! 🙂 Tycker det är viktigt att dela lite kärlek på sociala medier!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

skriva

Vi har en litterär agent

Redan ifjol sa Anne att vi ska testa på att skicka deckaren till en litterär agent innan vi skickar till förlag. För ett par år sen hade jag kontakt med en svensk agent för min chicklit (den som

Läs mer »
drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »