fbpx

Projekt Ines och förklädda flickor

Som jag skrev i går hörde Anna Lindholms bok Projekt Ines till en av fjolårsfavoriterna. Jag intervjuade faktiskt Anna under Helsingfors bokmässa för Addeto och det var jätteintressant att höra hur hon gått till väga med processen. Du kan läsa mer om det i den länkade artikeln.

Projekt Ines är en faktabok kryddad med Annas egna reflektioner om det pågående researcharbetet. Hon är ärlig genom hela processen och låter läsaren tillsammans med henne bilda en uppfattning om vad som egentligen hände under det finländska inbördeskriget år 1918. Som läsare får man alltså följa med fem kvinnor, både från röda och vita sidan.
projektines

Under gymnasiet älskade jag Finlands historia och känner att jag har rätt bra koll (fastän många detaljer har slunkit ur minnet, aldrig är en lika smart som vid studenten) så bjöd Projekt Ines ändå på mycket nytt och intressanta synvinklar. Jag känner att jag absolut måste läsa den på nytt, i lugn och ro och kanske inte kronologiskt.

Du behöver inte ha jättebra koll på historia för att hänga med i svängarna, däremot tror jag att var och en kan få något ut av boken. Kanske en perfekt present till nån som ska skriva studenten nu i vår? Lite sent för julklappar, men en bra bok kan man ge när som helst!

Utöver Projekt Ines kan jag varmt rekommendera De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. Otroligt intressant och gripande bok. Är det så att vi uppfostras till att bete oss på ett visst sätt, eller är faktiskt flickor och pojkar olika? Boken handlar alltså om flickor som kläs ut till pojkar i Afghanistan – för det värsta som kan hända en afghansk familj är att de bara får flickor. Peppe och Karin snackar om boken i senaste Mellan raderna – som jag också kan rekommendera om du gillar böcker och poddar.

0

Ett svar

  1. […] men jag känner ofta att jag inte orkar läsa faktatung text. Men det finns fackböcker och fackböcker. Jag läser inte heller så mycket höglitteratur eller böcker jag känner att jag helt enkelt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »