fbpx

Intrigare och byxare

När jag läst en massa skrivböcker och skrivbloggar har jag märkt att det (karikerat) finns två typer av skribenter. På engelska kallas de plotters och pantsers som jag nu fulöversatt till intrigare och byxare. Alltså det finns gruppen av skribenter som gör en noggrann plan inför ett nytt projekt och så finns det gruppen som inte planerar något alls och bara sätter sig ner och börjar skriva tills dom slutar.
Visserligen tror jag nu inte att det är så här svartvitt, men ungefär så här. Med första manuset hade jag (som jag tidigare nämnt) ingen aning om vad som skulle hända och hur det skulle sluta. Jag var själv otroligt nyfiken på hur det skulle gå. En del svängar överraskade mig, andra hade jag kanske planerat i bakhuvudet. Men i huvudsak visste jag inte vart jag var på väg. Det här ledde till att jag i redigeringsrundorna har varit tvungen att flytta om grejer, fundera på huvudkaraktärens målsättningar osv. När man inte vet hur allt ska sluta kan man inte heller lägga in några planteringar i början av boken.

Nu är jag i slutfasen av redigeringen av ettan, inskick nästa vecka och mina tankar går redan till tvåan. Har nu bestämt mig för att delta i NaNoWriMo, alltså National Novel Writing Month. I november kommer jag tillsammans med hundratusentals andra skribenter försöka skriva 50 000 ord på en månad. Det bli 1667 ord per dag. För att komma igenom det här måste jag ha åtminstone en vag plan så att jag vet vart jag är på väg.

Idén för tvåan har funnits redan i ett drygt år så jag har planerat i huvudet hela året. För en dryg månad sedan satte jag mig ner med ett anteckningsblock och skrev ner en hel del. Faktiskt mer än jag kom ihåg. Jag bläddrade just i blocket och blev nästan förvånad över hur mycket jag faktiskt redan har planerat. Inga direkta scener eller så, tror faktiskt inte jag kommer att göra det heller. Men jag vet ungefär hur det ska bli men jag vet fortfarande inte hur allt kommer att hända. Tror det är en gyllene medelväg som funkar för mig. Jag vet lite, men inte för mycket och det finns utrymme för att upptäcka saker på vägen! Alltså ni vet inte hur roligt det ska bli att skriva på något helt nytt. Ser fram emot det nu, får se hur mycket jag gillar det där runt 23:e november…

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »